„ Започни първо да обичаш себе си и ще се научиш да обичаш и другите”

Преп. Алекс Л. Орбито

Алекс Орбито: Биографични данни

Алекс Орбито е роден в беден селски район в северната част на Филипините. Израства в семейство посветено на духовното изцеление и медиумизма. И двамата му родители припечелвали занимавайки се със земеделие, за да осигурят скромен живот, като същевременно участвали в Съюза на духовните лечители и лекували хората от квартала позовавайки се на Светия Дух. Израствайки в тази среда на молитва и лечение, повечето от братята и сестрите му стават лечители. Алекс е най-малкият в семейството и започва изцелителната си мисия, когато е едва на 14 години след един знаков сън, в който парализирана възрастна жена прохожда отново благодарение на неговата помощ. От ранна възраст става известен като лечител във Филипините и в чужбина и е търсен от много пациенти, включително лекари и учени. Въпреки това, на 18-годишна възраст, преценя, че е време да види света извън неговото селото и желае да избяга от ежедневните, дълги опашки от хора, чакащи за своето изцеление. Така той напуска селото си и сменя името си на Джоузеф Вилория. В продължение на три години се скита из северните части на Филипините, като започва работа на различни места и се занимава с какво ли не, за да припечелва прехраната си. В този период, здравето му започва да се влошава постепенно, докато се стигнало до етап, в който дори не можел да ходи, и в същото време един глас непрекъснато го призовавал да продължи своето лечително служение.

Alex at Pyramid

На 21-годишна възраст, най-накрая се завръща у дома при семейството си, където първият му пациент е собствената му майка, която преживява психически срив поради тревогите и притесненията свързани с неговото отсъствие. От този момент нататък, Алекс Орбито се посвещава изцяло на лечебната си мисия и в крайна сметка се превръща в един от най-търсените лечители във Филипините и чужбина. През седемдесетте години, много различни научни групи го посещават и в последствие е канен на посещения в чужбина, като по този начин помага едновременно на пациенти и на учени в откриването на нови хоризонти в областта на самолечението.

Актрисата и писателка, Шърли Маклейн, е свидетел на неговите изцеления в продължение на няколко години и описва личните си преживявания в най-продаваната си книга, "Медитацията - навлизане навътре", с която той става още по-известен в целия свят.

През живота си, Алекс Орбито е посетил над 60 страни по целия свят, където лекува както бедни така и богати, както известни личности така и обикновени хора. Въпреки че се сблъсква с недовериеto и скептицизъмa на хората, в продължение на вече почти пет десетилетия Алекс Орбито работи търпеливо и упорито, за да се разпространи знанието за духовното изцеление във Филипините и в целия свят. Полагайки ръцете си върху милиони болни хора, голяма част от които споделят за ефикасността на неговото лечение, той винаги отказва да приеме личните похвали, казвайки, че той е само инструмент на Божествените сили.

Многобройни са случаите, в които Алекс Орбито сътрудничи доброволно на различни лабораторни изследвания и често се подлага на строги научни тестове, които целят да се определи източника и степента на неговите лечебни сили (виж по-долу). Изследванията провеждани в Швеция, Германия, Австрия, Франция, Канада, Япония и Филипините потвърждават неговата изключителна лечебна дарба. Това потвърждават и няколко изтъкнати изследователи, включително: немският физик и химик Алфред Щелтер д.ф.н.; американският биохимик д-р Доналд Г. Уестърбек; холандският невролог Ян ван Хемерт д.ф.н., основател на първия Европейски университет по холистична медицина; канадецът д-р Лий Пулос д.ф.н.; и японският изследовател д-р Кензо Ямамото. Повече от 20 книги са написани изключително, или частично, за Алекс Орбито и неговата изцелителна мисия. Книгите са изброени по-долу.

Лечението, не е единствената му дейност. Алекс Орбито се ангажира с основаването на Асоциация на филипинските лечители през 1983 г., на която е и избран за пожизнен председател, както и на Фондацията за духовна помощ, която предоставя стипендии и финансира читалища и училища в областите Куяпо и Пангасинан във Филипините. През 1999 г. Алекс поставя началото на Пирамидата на Азия, където се провеждат международни лечебни семинари и срещи, за да се улесни обучението, обмена и личностното израстване. През 1985 г. той получава почетна докторска степен от Световното братство на конгреса на ООН като "изключителен и специален пратеник за вселенски мир, добра воля и разбирателство". Също така, през 2000г. получава престижната филипинска награда Хосе Ризал за своята хуманитарна дейност във Филипините и чужбина.

Документални филми

Тук е изложено кратко резюме на няколко документални филма, които са излъчвани по някои национални телевизионни станции, най-вече през изминалото десетилетие. Списъкът далеч не се състои само от тези примери, тъй като Алекс Орбито не си спомня всички журналисти и различните телевизионни станции, които са правили документални филми за него и неговата лечебна дейност. Известно е, че той е винаги открит и готов да говори пред пресата и медиите, както и доброволно позволява заснимането на леченията (след получаване на съгласие от страна на пациента), показвайки на обществото, че няма нищо за криене.

BBC World
National Geoprahic
Национална телевизия на Тайван
Испанските канали TV3 и TV5
Френският канал TV1
Програма Мано Нг Мано на Сидхарт Как (Национална индийска телевизия)
Филипинският канал CBS-TV "Маганданг Габи Баян " на Ноли ди Кастро
Японската национална телевизия
"Лечение чрез вяра" от антрополога Жан-Доминик Мишел (Швейцария)
"Филипинските лечители" на Харви Мартин (САЩ) и много други.

Забележка: Наскоро направеният документален филм "Лечение чрез вяра" от швейцарския антрополог Жан-Доминик Мишел представлява цялостен и обективен преглед на живота и работата на Алекс Орбито, в родината му и в чужбина.

Филмът може да се поръча на DVD като се свържете с: Кеш Филм Продъкшънс, Жан-Доминик Мишел, ул. Де ла Терасиер 58, 1207 Женева, Швейцария. Email:

Снимачен екип на Сидхарт Как (Национална индийска телевизия) (под снимката)

Снимачен екип на Сидхарт Как (Национална индийска телевизия) (под снимката)

Списък с литература за Алекс Л. Орбито

Забележка: За тези, които желаят да си закупят книга от по-горе изложения списък с литература, препоръчваме да го направите през интернет или чрез специализираните интернет страници. Моля, имайте предвид, че някои книги са на разположение само на един определен език.

Научни изследвания и проучвания за Алекс Орбито

През годините и в момента, Алекс Орбито често е молен да се подлага на изследвания и да подпомага научни проучвания и измервания свързани с разбирането на феномена на оперирането с голи ръце или психическата хирургия. Дългият списък с научните изследвания, които е претърпял и резултатите от последните обширни проучвания, извършени от д-р Ян ван Хемерт, д.ф.н., с цел да се измери ефективността на неговите изцеления може да се прочете тук..

Духовно изцеление- противоречия и спекулации

Духовното изцеление и в частност психичната хирургия винаги са предизвиквали разгорещени дебати и дискусии, поради зрелищната си природа и материализация, която не може да се обясни от съвременната наука. Много задълбочени проучвания (виж глава Научни проучвания и изследвания), извършени с Алекс Орбито и пациентите всеки път доказват, че наистина това явление съществува и че голям процент от хората имат подобрение в състоянието си и в някои случаи дори настъпва пълно оздравяване след лечението и помощта на Алекс Орбито. Готовността му по всяко време да се подлага на научни изследвания и проучвания, подпомага науката да напредне в сферата на метафизиката и холистичния подход. Множество учени, както и хора от медиите заснемат материали и документират проницателно работата му.

Тъй като този тип лечение поставя няколко въпросителни в основата на нашата съвременна медицина, Алекс често се сблъсква с предизвикателства като обвинения в измама или незаконна медицинска практика. През 2003 г. в Италия, двукратно предлага на съда възможността да извърши психическа операция пред съдиите при техни условия, за да докаже истинността на своите лечебни способности. Предложението му е било отхвърлено и двата пъти.

Това ни кара да си зададем въпроса, дали - като едно съвременно общество - сме наистина готови да приемем неизвестното и дали сме готови да опознаем новите страни на живота или ще решим да си затворим очите и да отхвърлим новото. Веднъж, пред голяма аудитория в Ню Йорк, известният философ Карл Густав Юнг казва: "Няма да направя общоприетата грешка да обявя всичко, което не мога да обясня за измама".

През 2005 г. в Торонто, Канада, той отново е обвинен, въпреки че в крайна сметка съдът снема всички обвинения поради липса на доказателства. Ще намерите приложено прессъобщението към обществеността на реномираната адвокатска кантора Руби & Едуард в Торонто, с което Алекс Орбито е освободен от по-нататъшни обвинения.

Преглед на прессъобщението на "Адвокатска кантора Руби & Едуард, Канада" в PDF формат.

Самият Алекс Орбито е наясно, че психическите операции и духовното изцеление създават много предизвикателства за рационално предубедения ум на съвременното общество. След като се подлага отново и отново, на научни изследвания и проучвания в световен мащаб, в крайна сметка осъзнава, че затворените (т.е. страхуващи се) умове не могат да бъдат "убедени" в новите знания и открития в това отношение. Човек трябва да е с отворен и обективен ум, както и да притежава смелост, за да признае, че корените на нашият настоящ детерминистичен начин на мислене са (твърде) ограничаващи.

За щастие, групата от учени, лекари и терапевти, които приемат този нов, открит и обективен поглед към една по- холистична форма на здравето се разраства много бързо.

Сред цялата тази суматоха, Алекс Орбито просто заявява: "Моята мисия е не да убеждавам, а да лекувам".